Terwijl de Nederlandse woningmarkt de afgelopen jaren aanzienlijke groei heeft laten zien, hebben ook recreatiewoningen aan populariteit gewonnen als investeringsobject. Maar wat levert het nu echt op?

Terwijl de Nederlandse woningmarkt de afgelopen jaren aanzienlijke groei heeft laten zien, hebben ook recreatiewoningen aan populariteit gewonnen als investeringsobject. Maar wat levert het nu echt op? Het kopen van zo'n vakantiewoning is voor velen niet alleen een plek om te ontspannen, maar ook een manier om rendement te behalen. In dit artikel duiken we dieper in het gemiddelde rendement van recreatiewoningen, zowel in termen van huuropbrengsten als waardestijging. We kijken naar de factoren die het rendement beïnvloeden en geven inzichten uit recente jaren om een helder beeld te schetsen van de potentie van deze investering.

Wat is het rendement qua huuropbrengsten? 

Als je overweegt om te investeren in een recreatiewoning, is het raadzaam om grondig marktonderzoek te doen, alle kosten in kaart te brengen en mogelijk advies te vragen van een financieel adviseur of een makelaar gespecialiseerd in recreatiewoningen. 

Het gemiddelde rendement op een recreatiewoning in Nederland kan variëren afhankelijk van diverse factoren zoals de locatie, het type woning, de marktsituatie, en het beheer van de woning (bijvoorbeeld zelf verhuren of via een organisatie

Rond de jaren 2020-2022 lag het directe rendement (inkomsten uit verhuur) voor recreatiewoningen op populaire locaties zoals de kust, de Veluwe of nabij water vaak tussen de 4% en 7%. Maar dit is slechts een ruwe schatting. Het totale rendement kan hoger zijn wanneer je ook rekening houdt met de waardestijging van het vastgoed op de lange termijn.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het rendement kan fluctueren. In populaire gebieden en tijdens vakantiepiekperioden kun je mogelijk hogere huurprijzen vragen. Aan de andere kant kunnen onderhoud, beheer, en andere kosten het rendement drukken.

Wat is het rendement qua waardestijging? 

Als je specifieke informatie zoekt over een bepaalde regio of periode, is het raadzaam om gegevens van makelaars, brancheorganisaties of kadasterinformatie te raadplegen. Ook kan het nuttig zijn om trends en ontwikkelingen in de recreatiesector te volgen, omdat deze de vraag en daarmee de waarde van recreatiewoningen kunnen beïnvloeden. 

De waardestijging van een recreatiewoning is net als bij reguliere woningen sterk afhankelijk van diverse factoren zoals locatie, vraag en aanbod, de economische situatie en specifieke ontwikkelingen in de recreatiemarkt.

Rond de jaren 2020-2022 kende de Nederlandse woningmarkt in het algemeen een sterke waardestijging. Ook de markt voor recreatiewoningen profiteerde hiervan. Door een combinatie van factoren, zoals het toenemende binnenlandse toerisme (mede veroorzaakt door de COVID-19 pandemie) en de lage rentestand, nam de vraag naar recreatiewoningen toe. Hierdoor zagen we op sommige plekken een bovengemiddelde waardestijging van recreatiewoningen.

Echter, een exact gemiddeld percentage van de jaarlijkse waardestijging is moeilijk te geven zonder specifieke data van een bepaalde periode en regio. Historisch gezien hebben recreatiewoningen niet altijd dezelfde waardestijging gekend als reguliere woningen.

Uitgelicht aanbod

Onze nieuwste woningen in beeld

Bekijk ons volledige aanbod

zoekopdracht
Loop je droomwoning niet mis

Schrijf je in en ontvang het nieuwste aanbod in de mail

Gratis zoekopdracht