Hoe zit het met de BTW?

Hoe zit het met de BTW?

Het verschil tussen het kopen van een recreatiewoning uit privé vermogen of BV.

Een recreatiewoning kopen vanuit privé vermogen

Box 3 in de Nederlandse belastingwetgeving heeft betrekking op de belastingheffing over je vermogen, inclusief bezittingen zoals spaargeld, beleggingen en onroerend goed, zoals een recreatiewoning. Het is belangrijk om te begrijpen hoe dit van toepassing is op je recreatiewoning, vooral als deze is aangekocht voor commercieel gebruik.

In Box 3 wordt de waarde van je vermogen belast, maar niet de inkomsten die je uit dat vermogen ontvangt. Dit betekent dat, ongeacht of je de recreatiewoning verhuurt voor commerciële doeleinden of niet, de Belastingdienst een veronderstelde inkomstenbelasting heft op de waarde van de recreatiewoning. Dit wordt de vermogensrendementsheffing genoemd.

De vermogensrendementsheffing wordt berekend op basis van een fictief rendement op je vermogen. Het maakt niet uit hoeveel je werkelijk verdient aan de recreatiewoning; je betaalt belasting over een percentage van de waarde ervan volgens een progressieve schaal. Het exacte percentage hangt af van de hoogte van je totale vermogen.

Voor recreatiewoningen die voor commerciële doeleinden zijn aangekocht, wordt de waarde van de woning opgeteld bij je totale vermogen in Box 3. Dit kan leiden tot een hogere vermogensrendementsheffing, omdat de waarde van de recreatiewoning wordt meegenomen in de berekening.

Een recreatiewoning kopen vanuit een BV

Wanneer u er voor kiest om een vakantiehuis aan te kopen vanuit uw BV, is dit mogelijk op de volgende 3 manieren:

  • Kopen als belegging vanuit BV
  • Lening vanuit uw BV naar Privè
  • Uitkeren van spaargeld vanuit BV als dividend

Het is altijd verstandig om de opties door te nemen met een gespecialiseerd adviseur voordat u uw besluit hierin neemt. Zij kunnen (indien gewenst) het met u voorrekenen en het juiste advies uitbrengen.

Vakantiehuis aankopen als belegging vanuit BV

De vennootschapsbelasting die je in Nederland betaalt voor het hebben van een BV bedraagt voor 2023 19% over de eerste  200.000,00 winst en over het meerdere 25.8%.
Wanneer de vakantiewoning wordt verkocht of verhuurd, zal de winst belast worden met vennootschapsbelasting. Bijkomende kosten als onderhoudskosten, inventaris afschrijving, exploitatiekosten, hypotheekrente en park/beheer kosten zijn aftrekbaar.

BRON Belastingdienst.nl en accountantskantoor.

 

Uitgelicht aanbod

Onze nieuwste woningen in beeld

Bekijk ons volledige aanbod

zoekopdracht
Loop je droomwoning niet mis

Schrijf je in en ontvang het nieuwste aanbod in de mail

Gratis zoekopdracht